Wat is HDR?

De meeste televisies van tegenwoordig hebben HDR (High Dynamic Range). HDR is een nieuwe beeldtechnologie die intensere, meer levensechte beelden toelaat. Dit komt doordat televisies met HDR een groter kleurenbereik hebben.

Eén of meerdere van onderstaande HDR technieken zal in uw televisie verwerkt zijn. Onderstaand is kort uitgelegd wat dit inhoudt. Bij het kalibreren zullen wij ook de HDR standen kalibreren

cuba HDR

HDR10  (High Dynamic Range) 

HDR staat voor High Dynamic Range en het is het groot voordeel van 4K-televisies en 4K-content. De term komt oorspronkelijk uit de fotografie en verwijst naar een techniek om het dynamische bereik van een afbeelding te verhogen – het contrast tussen de helderste wit en de donkerste zwart.

Hoe hoger het dynamisch bereik, hoe dichter een foto in het echte leven komt. HDR voor televisies is het zelfde idee.

Dolby vision

Dolby Vision is de merknaam voor een 4K-videoformaat met een hoog dynamisch bereik (HDR), ontwikkeld en gepromoot door de mensen die Dolby Surround en al zijn latere verwisselingen hebben gebracht. Om het Dolby Vision-logo op een televisie of Blu-ray-speler te gebruiken, moeten fabrikanten betalen om hun producten te certificeren en de naam te licentiëren. Het Dolby HDR-formaat wordt ook gebruikt bij videoproductie, waardoor het een professioneel en een consumentenmerk is.

Wat is HDR Plus? (HDR10+)

Bij HDR ziet wit er beter uit, zwarten donkerder en is het contrast tussen de twee groter, waardoor scherpere afbeeldingen en kleuren duidelijker en realistischer zijn. U ziet ook meer details in heldere gebieden (u kunt de kleurovergangen in een brandende vlam zien ) en meer detail in donkere gebieden (denk aan zwarte kat die rondloopt in een donkere kelder)

Hybrid Log Gamma  (HLG)

HLG is het belangrijkste HDR-formaat omdat het wordt gebruikt bij televisie-uitzendingen.

Het resultaat van een gezamenlijk onderzoeksproject tussen de BBC en de Japanse omroep NHK, HLG, is ontworpen om een handiger HDR-oplossing te bieden voor de omroepwereld.

Het neemt standaard dynamisch bereik en beelden met een hoog dynamisch bereik en combineert ze tot één feed, met HLG-compatibele 4K-televisies die HDR-afbeeldingen in al hun glorie kunnen decoderen en weergeven.

De meeste grote televisiefabrikanten beschikken over HLG functie. Afgelopen jaar hebben we genoeg gehad om te proeven, waaronder het WK en de Wimbledon-kampioenschappen in de zomer van 2018. De meest recente natuurdocumentaire van de BBC, Dynasties, werd ook beschikbaar gesteld om on-demand te streamen met HLG